Organisatietrajecten & amplitie

Gun jij je medewerkers vitaliteit en een gelukkig en gezond leven? En vind je dit een gedeelde verantwoordelijkheid voor jouw als werkgever én je medewerker?

Dan zeg je ‘JA’ tegen …..

  • duurzaam inzetbare, blije, bevlogen medewerkers,
  • minder uitval en verzuim,
  • meer werkplezier,
  • talentontwikkeling passend bij medewerker én organisatie,
  • blijvende gedragsverandering en
  • veerkracht en wendbaarheid.

Aandacht voor vitaliteit en een gelukkig en gezond leven leidt tot hogere kwaliteit en productiviteit van werk, betere resultaten én een verbeterde werkbeleving.

Wil jij dit ook allemaal op jouw werkvloer? Neem dan direct contact op.

Wil je meer inzicht in aandacht voor vitaliteit op de werkvloer? Lees dan verder.

Elke dag met plezier en energie naar je werk! Dat is de missie waar we samen aan werken

Vanuit het verlangen om meer vitaliteit en werkplezier te ervaren in het eigen werk, is jaren geleden een eigen ontdekkingstocht gestart hoe daar vorm aan te geven. Veel kennis en ervaring rijker en werkzaam als vitaliteitscoach, is de keuze gemaakt om maatwerk te bieden die bijdraagt aan vitale, duurzaam inzetbare en blije medewerkers.

Om vitaliteit duurzaam te kunnen vergroten is het nodig zelf de regie te (leren) pakken. Daarbij is ervaren wat het effect is als jij zelf het stuur in handen neemt en zelf keuzes maakt en actie neemt om fysiek, mentaal en emotioneel zo lekker mogelijk in je vel te zitten, de sleutel.

Naast (individuele) coaching wordt kennis en inspiratie overgedragen in trainingen. De vitaliteitstrajecten zijn gericht op groei en ontwikkeling van alle medewerkers en op amplitie. Bij amplitie draait het om het versterken van de fysieke balans en mentale kracht én het welbevinden en functioneren van alle medewerkers waardoor het team in balans komt. Duurzame inzetbaarheid, bevlogenheid, vitaliteit, talentontwikkeling en werkgeluk worden samengebracht. De aandacht gaat uit naar benadrukken én versterken wat positief is op de werkvloer en altijd met het oog op wat er al wél is.

Resultaten voor jou als leidinggevende

Deze werkwijze komt de kwaliteit van werk, het werkplezier en de productiviteit van jouw medewerkers op korte en lange termijn ten goede. Om dit te bereiken wordt gekeken naar de huidige situatie en de gewenste doelen met als uitkomst een maatwerkvoorstel waarin is opgenomen op welke wijze het vitaliteitstraject wordt vormgegeven en hoe jij daarin als leidinggevende wordt ondersteunt. Belangrijk is dat ook jij zelf het stuur in handen hebt!

De insteek is: ‘vitaliteit is geen bestemming het is een werk- en leefstijl’. De focus ligt daarbij op het creëren van een positieve werkbeleving, meer plezier en motivatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van vier pijlers: fysieke en mentale gezondheid, talentontwikkeling, bevlogenheid en werkinrichting. Met de medewerker wordt onderzocht aan welke pijler(s) gewerkt wordt, waarbij de medeweker de regie houdt. Welke acties en aspecten bij vitaliteit horen is verschillend voor iedereen. Tijdens het traject wordt een basis gelegd voor aandacht op én aanpak van vitaliteit.

Door de focus op groei en ontwikkeling (amplitie) in plaats van op herstel (curatie) en preventie (voorkomen), worden medewerkers en daarmee jouw team in beweging gezet. De belofte van duurzame inzetbaarheid en gedragsverandering wordt gerealiseerd door het zetten van kleine stappen. Vitaliteit ervaar je als fysieke en mentale gezondheid, talentontwikkeling, bevlogenheid en werkinrichting positief aanwezig zijn.

Fysieke en mentale gezondheid
Als je gezond bent kun je goed functioneren en prettig werken. Een goede balans in inspanning en ontspanning, beweging en goede voeding maakt je gelukkiger; ook op het werk! Het zorgt voor rust in je hoofd, je concentratie en focus gaat omhoog en je voelt je fitter en zit beter in je vel.

Talentontwikkeling

Je wilt op je werk gezien worden. Wanneer je je talenten kunt inzetten en ontwikkelen op het werk, zorgt dat voor motivatie, plezier en werkgeluk. De ruimte krijgen om te ontdekken wat goed gaat of wat je nog verder wilt ontwikkelen, geeft het gevoel dat je optimaal tot je recht komt op je werkplek. We helpen je dit te krijgen of te vergroten.

Bevlogenheid

Bevlogenheid gaat over toewijding, zingeving en het gevoel hebben dat je helemaal opgaat in je werk. Als je werk je voldoening geeft en je trots maakt, heb je als vanzelf de motivatie om net dat beetje extra te doen. Als je dit in je werk bereikt voeg je waarde toe aan jezelf en aan de organisatie. En bovenal geeft het jou energie én werkplezier!

Werkinrichting

Voor een fijne werkbeleving is het van belang werkgeluk te kunnen ervaren. Je werkinrichting en werkomgeving zijn passend. Dit houdt in dat het werk wat je doet én de organisatie(cultuur) waarin je werkt bij je passen en werk en privé in balans zijn.

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Net als het woord werk heeft het woord vitaliteit voor de meesten van ons een eigen betekenis.

Bij vitaliteit draait het om:

  • de mate van energie waarmee je naar je werk gaat en weer naar huis terugkeert,
  • de motivatie waarmee je je werk uitvoert,
  • de veerkracht waarmee je minder succesvolle momenten incasseert én hiervan leert en
  • de wendbaarheid waarmee je op de voortdurende veranderende werkomgeving weet in te spelen.

Hoe laat je het thema vitaliteit op de werkvloer leven?

Aandacht voor vitaliteit van medewerkers op de werkvloer:

  • beïnvloedt verzuim,
  • behoudt medewerkers voor de organisatie,
  • trekt nieuwe medewerkers aan én
  • biedt de organisatie de mogelijkheid om goed werkgeverschap in te vullen.

Cadeautje

Om meer vitaliteit op de werkvloer te creëren zijn drie vragen van belang waarmee je nu direct aan de slag kunt!

1 Waarom is vitaliteit voor jouw organisatie belangrijk? Ontwikkel als organisatie je eigen visie op vitaliteit

Op het moment dat je samen met je medewerkers een duidelijke visie ontwikkelt op het gebied van vitaliteit én deze visie koppelt aan een concreet plan, dan ben je spekkoper.

Net als bij elke strategische beslissing, is het van belang kansen en mogelijkheden, verwachtingen over het proces en uitkomsten helder uit te dragen. Maak vitaliteit – door gebruik van amplitie – deel van het weefsel van je team en zet het telkens weer op de agenda.

Zorg ervoor dat gezondheid, talentontwikkeling, bevlogenheid en werkinrichting alle vier onderdeel uitmaken van je visie op vitaliteit.

2 Hoe pak je vitaliteit aan? Geef medewerkers regie en eigenaarschap over hun vitaliteit

Zorg dat er met regelmaat voor iedere medewerker op een toegankelijke manier iets te doen is op het gebied van vitaliteit.

De bestaande organisatiecultuur is alles bepalend voor vorm, inhoud en effectiviteit van het vitaliteitsprogramma. Daarbij is een consistente aanpak en boodschap belangrijker dan wát je kiest.

3 Wat bevordert vitaliteit op de werkvloer? Veel verschillende manieren van energie krijgen en opladen

Op fysiek, mentaal en emotioneel gebied moet je leren omgaan met de veranderingen die het werk van je vraagt en wordt er een beroep gedaan op je cognitieve vermogen. Tegenwoordig wordt veel van medewerkers gevraagd en dat kan leiden tot afhaken, reactiviteit of het niet meer kunnen volhouden van werk.

Uit recent TNO-onderzoek blijkt dat 37% van de medewerkers werkdruk of werkstress als reden voor verzuim geeft. Van alle medewerkers in Nederland heeft 17% last van burn-out klachten; dat zijn 1,3 miljoen mensen. De kosten van verzuim lopen fors op.

Vitaliteit voor alle medewerkers
Door aandacht te geven aan vitaliteit op de werkvloer en een andere werkbeleving waarbij medewerkers zelf de regie pakken vergroot dat de kwaliteit en productiviteit van werk, net als het werkplezier en wordt het mogelijk geld dat nu uitgegeven wordt aan curatie (genezen) en preventie (voorkomen), aan alle medewerkers uit te geven (amplitie).

De groei en ontwikkeltrajecten worden begeleid door twee vitaliteitscoaches.